duminică, 4 mai 2008

Organizarea sau spectacolul? Cele doua echipe candidate la titlu

CFR este echipa care a punctat la impresia artistică, dar cifrele de joc ale Stelei sînt mai apropiate de parametrii europeni
Lupta cap la cap din fruntea clasamentului se reflectă şi în cifrele seci ale monitorizărilor. Măsurătoarea italienilor de la Digital Soccer Project dovedeşte echilibrul dintre Steaua şi CFR Cluj şi scote în relief plusurile şi minusurile echipelor care se bat să ne reprezinte la toamnă în Liga Campionilor.
Pentru că vorbim doar despre jocul de fotbal, nu vom lua în calcul meciul Rapid - Steaua. Nici măsurătoarea celor 73 de minute disputate pe Giuleşti, nici verdictul dat de comisii. Din acest motiv, pentru Steaua vom contabiliza doar 31 de meciuri şi numai 42 de goluri marcate, în loc de 45, cîte avem în clasamentul oficial.
Steaua compactă
Spre deosebire de echipa lui Andone, trupa lui Lăcătuş a evoluat mai grupat.
Dacă, la prima vedere, cifrele nu vi se par relevante, să le transformăm în litere, conform codului italienilor de la Panini. Vom avea faţă în faţă o echipă, Steaua, cu o distanţă SCURTĂ între ultimul fundaş şi cel mai avansat atacant, şi o alta, cea a Clujului, MEDIE spre LUNGĂ.
Steaua agresivă
Mai mult decît atît, strînsă ca un arici, Steaua a exercitat un presing mai agresiv decît CFR. Roş-albaştrii şi-au întîmpinat adversarul la 45,3 metri, în vreme ce vişiniii cu 3 metri, în medie, mai în spate. Diferenţele par mici, dar ele sînt importante pentru că nu se raportează la un meci, ci la o competiţie de durată.
Steaua posesivă
De regulă, fotbalul nu te minte. Cînd echipa e scurtă şi cîştigă rapid mingea graţie presingului, posesia trebuie să fie a ei. Steaua a cîştigat lupta cu adversarul în majoritatea cazurilor. Doar în 4 meciuri roş-albaştrii nu şi-au impus superioritatea la acest parametru. Clujenii însă, o formaţie ce se simte mult mai bine pe contraatac, şi-au împărţit meciurile în care a avut posesia, cu cele în care au cedat-o.

CFR ofensiv
Mai puţin riguroasă ca aşezare, echipa Clujului a cîştigat duelul cu Steaua în ochii suporterului neutru. Al celui care nu urmăreşte neapărat scorul, ci vrea faze de poartă. CFR i le-a oferit mai des decît Steaua, dar şi la o poartă, şi la cealaltă. Din acest motiv şi numărul golurilor marcate/primite este superior în dreptul trupei lui Andone.

CFR inventiv
Ca joc individual, CFR a depăşit Steaua. Mai puţin încorsetaţi în “cestiuni” tactice, mai aplecaţi către show, fotbaliştii CFR-ului au cîştigat derbyul driblingurilor, cel mai important parametru din jocul individual ofensiv. Diferenţa de un dribling reuşit pe meci pare nesemnificativă. Înmulţită cu 32 de partide, ea devine demnă de luat în seamă.

CFR eficace
Eficacitatea este un parametru important în fotbalul european. Lipsa de spaţiu şi de timp a redus mult numărul acţiunilor finalizate. Ocaziile apar din ce în ce mai rar, iar media golurilor scade de la an la an. Deşi a avut mai puţine şuturi la / pe poartă decît Steaua, Clujul a izbutit să înscrie 8 goluri în plus. Îi vor fi de ajuns sau organizarea defensivă a Stelei va decide titlul? Răspunsul, în curînd.


Andrei Vochin

Niciun comentariu: